Mensen met een zittend beroep helpen om een levenlang klachtenvrij te kunnen werken, dat is wat ik belangrijk vindt. Een onderdeel hiervan is het delen van inzichten uit verschillende vakgebieden. Inzichten die zorgen voor een stukje bewustwording op het gebied van zitten. Ik interviewde Leanne Siekmans-Vis, HR businesspartner bij Marel Meat. Zij was zo vriendelijk mij te woord te staan en mij te vertellen over haar expertise.
Sinds 1 april 2018 werkt Leanne bij Marel Meat, een van oorsprong Ijslandse organisatie die wereldwijd opereert. Marel Meat is specialist in productiemachines voor slachterijen en de verwerking van vleesproducten.
De machines die het bedrijf levert kunnen door de hele slachtlijn opereren. Dit betekent dat de machines van Marel gebruikt worden bij het slachten, tot aan het verpakken van vlees, gevogelte en vis.
Het doel van het bedrijf is om volledige productiehallen te leveren in combinatie met innovatieteams, zodat het slachten en verwerken van vlees zo goed mogelijk verloopt.
Gezondheid van de medewerkers
Binnen Marel meat staan twee zaken voorop met betrekking tot de de gezondheid van medewerkers. Allereerst moeten zowel de medewerkers van Marel, als eindgebruikers van de machines, veilig kunnen werken. Daarnaast kijkt Marel ook naar het voorkomen van klachten door repetitief werk.
Zo wordt er in verwerkingsbedrijven bijvoorbeeld iedere 2 uur gerouleerd in de werkzaamheden, om klachten vanuit repetitief werk te voorkomen.
Marel wil zoveel mogelijk innoveren, waardoor het gehele slacht- en verwerkingsproces ook zoveel mogelijk geautomatiseerd kan verlopen. Menselijke handelingen worden hierdoor vermindert en de machines doen het zware werk. Vooral op de productievloer kun je hierdoor lichamelijke klachten voorkomen.
Wat doet HR binnen Marel Meat
Omdat voorkomen natuurlijk beter is dan genezen, werkt de afdeling van Leanne vooral preventief. Dit wil zeggen dat het bedrijf zit/sta bureaus beschikbaar stelt, speciale bureaustoelen, deskbikes en zitten sommige collega’s op een zitbal.
Vanuit de afdeling HR is ook het programma “samen sterk” opgesteld.
Veel field service engineers van het bedrijf werken bijvoorbeeld vrijwel altijd op locatie. Ze maken lange dagen en werken ook regelmatig ‘s nachts. Dat heeft een negatief effect op het slaapritme en bovendien ook een negatief effect op de algehele lichamelijke gezondheid.
Het “samen sterk” programma gaat in op deze zaken en geeft tips betreft het pakken van rust en hoe bijvoorbeeld om te gaan met het gebrek aan slaap. Het is ontzettend belangrijk hier goed mee om te gaan.
Op kantoor kijken we vooral ook naar de werkplekken. Collega’s op kantoor zitten vaak de hele dag. Hoe kunnen we hier vooraf verbetering in aanbrengen, zodat we klachten kunnen voorkomen en niet achteraf moeten genezen?
Bij Marel hebben we contact met een externe adviseur die trainingen kan geven op het gebied van gezond werken en we hebben een collega die gespecialiseerd is in het ergonomisch inrichten van de werkplekken.
Leanne vertelt dat er weinig verzuim is binnen Marel en weinig werkgerelateerde klachten. Enige werkgerelateerde klachten die voor komen zijn nekklachten of RSI, al komt ook dat weinig voor.
“Bij HR wordt vaak gedacht aan het opmaken van een contract, een stukje administratie en een afdeling waar je met werkgerelateerde vragen terecht kunt. Ondanks dat dit natuurlijk klopt, doen we veel meer dan dat.
Binnen onze afdeling kijken we vooral naar wat de organisatie wil, wat er op de werkvloer speelt en hoe we daarin de verbinding kunnen zijn.
We vinden het bijvoorbeeld erg belangrijk om het volledige potentieel van onze collega’s te kunnen benutten. Hierin is natuurlijk het talent van iemand belangrijk (want waar kan iemand de meeste waarde toevoegen), maar ook wat de collega zelf belangrijk vindt. Wanneer iemand echt op zijn of haar plek zit, is dit een win-win voor alle partijen.”
Een laatste tip
Een laatste tip die Leanne mij geeft is eigenlijk een simpele maar erg belangrijke tip. Het is een tip waar men vaak niet over nadenkt.
“Probeer zoveel mogelijk direct contact te hebben met collega’s en niet alles via de mail te communiceren. Wanneer je wat vaker bij elkaar binnen loopt heb je én een stukje beweging én je krijgt een veel beter contact met elkaar.”
Als gezondheidszorgtechnoloog kan ik dit alleen maar beamen. Naast het kiezen voor de beste zitoplossing, moet je zeker ook niet vergeten dat beweging een positief effect heeft op je gezondheid.