Afgelopen zondag (7 April) was het wereldgezondheidsdag. Sinds 1995 wordt deze dag georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie. De datum staat gelijk met de oprichtingsdatum van de WHO (World Health Organization), door de Verenigde Naties op 7 April 1948. Ieder jaar staat de dag in het teken van een ander onderwerp gericht op gezondheid.
Op deze dag is het goed om even stil te staan bij uw eigen gezondheid, hoe staat er ervoor? Vooral mensen met een zittend beroep, hebben vaak een ongezondere levensstijl dan ze zelf in de gaten hebben. Dit heeft vooral te maken met het lange zitten. Vaak zit je ook veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Wanneer je een kantoorbaan hebt, breng je het grootste gedeelte van de dag waarschijnlijk door achter je computer. Waarschijnlijk zit je ook op een standaard bureaustoel die bij de werkplek hoort.
Wist je dat Nederlanders Europees kampioen zitten zijn? 25% van de Nederlanders zit gemiddeld meer dan 8,5 uur per dag. Het is bewezen dat dit een negatief effect heeft op onze gezondheid, maar wat kunnen we er dan aan doen? Allereerst is het natuurlijk belangrijk niet te lang achter elkaar te zitten. Een erg goede trend die ik vaak zie is dat collega’s in de pauze met elkaar gaan wandelen. Dat kan ik alleen maar aanbevelen. Waarom zelfs in je pauze gaan zitten, terwijl je het ook wandelend door kunt brengen? Het is vele malen gezonder en geeft je ook nog eens een boost energie.
Ondanks dat we natuurlijk in beweging moeten blijven, ontkomen we niet aan langdurig zitten. Als gezondheidstechnoloog kan ik iedereen die langdurig zit, aanbevelen om een passende bureaustoel te kiezen, in plaats van de vaak standaard aangeboden bureaustoelen. De sleutel zit in het inrichten van een gedegen ergonomische werkplek. Hier hoort een ergonomische bureaustoel bij. Doordat geen persoon hetzelfde is, is voor sommige zelfs een maatwerk bureaustoel de beste oplossing.
Een optie die ook steeds vaker wordt toegepast binnen kantoren is het actieve zitten. Waar je op een standaard stoel eigenlijk constant stil zit, zorgen onze balans krukken ervoor dat je van passief naar actief zitten gaat. Een balanskruk zorgt ervoor dat je lichaam constant in beweging is doordat het kleine correcties moet maken op de zithouding. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, het traint je spieren en verplicht je in de juiste houding te gaan zitten. Dit is beter voor je nek en je rug en zal je helpen met het voorkomen en zelfs oplossen van pijnlijke klachten.
Zoals ik al eerder vermelde, ontkomen we vaak niet aan langdurig zitten. Indien je een baan hebt, waarbij je het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengt, zorg er dan voor dat je rekening houdt met comfort en ergonomie. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
0 reacties